BMW 530XD - Få fin inför en försäljning - SWEDISHGLOSS

BMW 530XD - Få fin inför en försäljning

Slutet av Januari 2022 så fick jag in en bil som var i behov att rekondas. 
Det här var ett perfekt projekt för mig att kunna hjälpa kunden att få sin BMW 530 att bli snygg och fin inför en försäljning. 

BMWn är av årsmodell 2008 och har rullat 31000 mil. Bilen hade fullt av repor från tvättborstar men också vissa skavanker som lacksläpp m.m. som man ändå måste räkna med då bilen ändå rullat bra. 

Måste erkänna att BMW motor låter fantastiskt bra trots sin ålder och miltal om jag jämför med de fyrcylindriga motorer som jag kör runt med till vardags. 

 

Denna bil var fokus det yttre så utförde främst en yttre rekond. 
Självklart gjordes insidan rent då första intrycket för en ny kund som skall köpa en bil är väldigt viktigt enligt mig. 

 

 1.  Bilen var smutsig som man nog får räkna med under vintern så inga konstigheter. Dock är det svårt att se av all smuts hur mycket tvättrepor och andra skavanker den har så jag började med att tvätta av bilen. 
  BMW 530XD smutsig front
  BMW 530XD smutsig front 1 2. Efter att jag sprayat Kallavfettning för att få bort all salt o tjära samt asfaltfläckar så sprayar jag även på alkaliskavfettning för att få bort organisk smuts. Kallavfettningen sprayar jag enbart upp till dörrhandtagen medans alkalisk på hela bilen. Låter medlena verka i ca. 10-15 minuter. 
  Innan den tiden gått ut så foamar jag bilen med ett förtvättsmedel. 
  BMW 530XD foamad med förtvättsmedel


 3. Efter att bilen spolats av och schamponerats så valde jag att claya bilen med en speciell lera. Den här bilen har vi inte någon historik på att den polerats tidigare och om den gjort det så var det troligtvis väldigt längesedan. Som ni ser på bilden så hjälper det inte alltid med alla kemikalier för att få bort all smuts. Här är leran fantastisk då den får upp produkterna som sitter i lackens "porer".  
  Man kan också som ett tips köra sin handflata mot lacken försiktigt och låter lacken som att du drar mot ett sandpapper så vet du att borde claya innan polering. Om man ändå tycker det är svårt att avgöra testa och claya bilen på några ställen och blir inte leran smutsig alls ja då är troligtvis lacken på bilen ren. 
  Men bilden nedan så ser ni att lacken behövde clayas. Detta var enbart från motorhuven. 
  BMW 530XD claylera

 4. Här kommer diverse bilder för att visa hur mycket tvättrepor som skulle poleras bort. Denna bil är svartmetallic men det kändes snarare som grå metallic. 
  BMW bakre del tvättrepor
  Detta är vänster bakre del på bilen. Som ni ser när man lyser starkt ljus mot bilen så ser man väldigt mycket tvättrepor. 

  Alla paneler på bilen såg i princip ut så här.
  BMW 530XD front repigBMW 530XD Bakre dörr repig
 5. För att kunna visa er på bästa sätt skillnaden mellan icke polerad och polerad bil så gjorde jag 50/50 på motorhuven. 
  BMW 530XD 50/50 motorhuv
  Det här var bara efter ett pass av grovpolering. Men som ni ser på vänstra delen av motorhuven så ser den nästan gråaktig ut medans högra börjar vi få fram den svarta färgen igen. 
 6. Nu är det bara fortsätta kämpa med grovpoleringen och sedan gå över till finare poleringsmedel. Nedan kommer lite efter bilder så ni ser skillnad. 
  BMW 530XD bakre del polerad
  Nedan är bakre dörren polerad. BMW 530XD bakre dörr polerad
 7. Här kommer lite bilder på det färdiga resultatet. Tyvärr regnade det men då ser man åtminstone hur skyddet skyddar bilens lack. 
  BMW 530XD front polerad
  BMW 530XD bak
  BMW 530XD front polerad
  BMW 530XD framruta och sidoruta behandlad
  Bilen fick även en glasbehandling vilket jag rekommenderar till alla att göra på sin bil. Vattnet rinner av i högrefarter, svårare för smuts att fastna på rutorna m.m.
  BMW 530XD polerad förardörr samt däckglans på däck
 8. Gjorde även rent invändigt men inget som jag dokumenterade jättemycket. 
  BMW 530XD invändigt

Hoppas ni gillar dessa inlägg! Vill mest förmedla att det går med enkla sätt fixa bilar utan att det ska vara svårt. 
Alla kanske inte har polermaskin eller ett garage att stå i men då skulle jag åtminstone rekommendera att man tvättar bilen noggrant och applicerar ett vax på bilen så kommer man ändå få bilen att se bra ut. Men det bästa är självklart att utföra alla steg för då får du bäst resultat. 

 

//SWEDISHGLOSS

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar